Podiumangst kun je alleen maar overwinnen door de voorbereiding van een goed verhaal. Maar sommige wetenschappers gaan een stap verder en hebben deze universele tip voor je. Die is al vele eeuwen oud. Ik maakte er een video-parodie over.

Volgens de overlevering hadden ervaren gladiatoren een geheime truc. Die truc kwam van pas voordat ze de arena binnen gingen. Iets dat hen hielp hun hoofd koel te houden en niet in paniek te raken. Stel je voor: twee minuten voordat het gevecht begint, neem je een triomfhouding aan. Een meditatieve onoverwinnelijke houding. Een pose die je lichaam vertelt dat er een overwinning gaat plaatsvinden. Deze boodschap zorgt ervoor dat je lichaam meteen, ter plekke de juiste hormonen produceert. En zo stap je zonder angst de arena binnen. Zo is de theorie.

speech angst podium superman

Op deze manier straal je kracht en controle uit, overtuiging. Geen leeuw die jou zal kiezen als eerste prooi. Tegenstanders voelen intimidatie en publiek gelooft in je. Je kracht is voor iedereen zichtbaar. En wie weet, werkt dat mechanisme nog steeds, ook bij podiumangst. Pas in 2010 claimde de psychologie te hebben bewezen dat deze aanpak echt iets met een mensenlichaam doet. Het zou al sinds mensenheugenis in ons systeem zitten. Je kunt het altijd eens proberen, al zeg ik liever: ga voorbereid dat podium op.