Aanbieders in sprekerstraining

Wie zijn al die mensen, die jou graag de skills leren voor het sprekerspodium? Het is wonderlijk om de verschillen in de strategie achter hun sprekerstraining programma’s te leren kennen. Vooropgesteld: spreken in het openbaar gaat over drie elementen: de spreker, de boodschap en het publiek. Daar zijn alle coaches het wel ongeveer over eens. En al deze coaches nemen één van deze drie elementen als vertrekpunt. En welk element je dan kiest, heeft veel invloed op het resultaat.

zaal met 400 mensen

1. De spreker centraal

De meeste trainers vertrekken vanuit “de spreker”. Die heeft zich namelijk zelf gemeld met de klacht: ‘ik ben niet tevreden over mijn spreekvaardigheid.’ En als je de vraag zó stelt, is het antwoord vanzelf: ‘dan gaan we aan jou – als persoon – een paar dingen verbeteren.’ En zo kom je in Nederland terecht bij acteurs, presentatoren of regisseurs. Zij leren je hoe hun vaardigheden jou zouden moeten helpen op een podium. Zij vertellen hoe je je stem onder controle houdt, glimlacht, ademhaalt en je handen een plek kunt geven. En vergeet de psychologen niet. In hun sprekerstraining zit een mix van podium-skills en persoonlijk bewustzijn. Dat leidt dus tot diepgaande sessies, om je zelfvertrouwen op te schudden en je wat assertiever te maken. Heel interessant om te doorlopen, maar werkt dat allemaal wel?

Universiteit van Nederland Bart Knols

Ongemakkelijke uitvergroting

Waar al die stress vandaan komt? Op het moment dat je een groot podium bestijgt, verandert alles. Je hele wezen wordt vergroot in alle dimensies. Duizend mensen zitten in het donker, behalve jij staat in het licht. Je hoofd wordt geprojecteerd op een enorm scherm. Als je slikt, hoort men dat op elke stoel in de zaal.  En elke beweging voelt als in een loden duikerspak. In je hoofd gonst de coach: ‘vergeet niet te glimlachen.’ Maar dat wil niet lukken zonder trillen. Als er op dat podium iets wordt uitvergroot, dan is het vooral je eigen twijfel: ‘is mijn optreden wel goed genoeg?’

Er bestaat geen assertiviteitstraining, geen acteerles, geen therapie die je tegen die angst en twijfel kan beschermen. Want publieke optredens zijn nu eenmaal niet alledaags. Dat is altijd heftig. Een spreker zonder goed verhaal, voelt zich als een militair in zwembroek met waterpistool: hoogst ongemakkelijk. Wat is er nodig om zo’n spreker zelfverzekerd te maken?

De oplossing ligt veel dichterbij. Wie wil speechen, moet iets bij zich hebben wat de moeite waard is. Een verhaal met relevantie en herinneringswaarde. Een goed betoog dat het publiek doet glimlachen. Ook als spreker heb je dan houvast. En zelfs dan nog blijft het podium een spannende ervaring. Een waaraan je makkelijk verslaafd kunt raken.

slide presentatie podium

2. Het publiek centraal

Er bestaan trainers die zijn gefocust op het element “publiek”. Ze hebben bijvoorbeeld ervaring met de populistische burger. Of de ontevreden medewerker, de gedupeerde klant. Dus zij coachen vooral politici, managers of bestuurders die de gunst van een publieksgroep willen verwerven. Dat is een begrijpelijke keuze omdat zulke maatschappelijke doelgroepen soms zeer belangrijk zijn. Aan politieke partijen hebben zij fijne klanten. Maar de gemiddelde podiumspreker hoort daar niet thuis. Die heeft een meer algemene opdracht. En die begint bij de inhoud.

Aachen Maastricht Pecha Kucha

3. Het bericht centraal

Maar weinig coaches richten zich allereerst op “het bericht”. Want het bericht lijkt een volstrekt veranderlijk element. Vandaag bepleiten we het openbaar vervoer, morgen praten we over vleesvervangers. Maar op een podium is het inhoudelijke verhaal het enige wat je bij je hebt. Het is de enige reden waarom de stoelen bezet zijn. Men komt namelijk niet voor jou, maar voor de inhoud van je betoog. Door jouw verhaal centraal te stellen, krijgt je publiek iets van gote betekenis. En jij zelf hebt houvast in hetgeen je gaat vertellen. Daarom bied ik een universele content-strategie. Ik kan je laten zien hoe je jouw onderwerp optimaal kunt bewerken voor een podiumpresentatie. En als je dat één keer grondig gedaan hebt, kun je dat in de toekomst helemaal zelf. Bij elk onderwerp.

En stel je nu eens voor: als je met het best denkbare plan het podium bestijgt, is de kans op succes het grootst. Met een goed voorbereid onderwerp waarvan je wéét dat het zal aanslaan, voel je je volledig ontspannen. Hoe zit het dan met de ademhaling, de stem enz.? Als je weet hoe je kunt ademen in je dagelijkse leven, kun je dat ook op het podium. Laten we ook daar bij de sprekerstraining geen tijd verspillen.

pechakucha Maastricht

Wat onthoudt men?

Het publiek onthoudt je verhaal. Niet je handbewegingen of je ademhaling. En dus is de inhoud ons vertrekpunt. En eenmaal op het podium, is die inhoud het enige waar je over hoeft na te denken. Elk detail van je gedrag is daar op een natuurlijke manier mee verbonden. En als we de inhoud samen super-overtuigend maken, is je verhaal een geschenk om te mogen presenteren. Presenteren wordt heel leuk. Verslavend leuk.

Ja, ik hoor tot de speakers-coaches voor positieve podia. Plekken waar je mensen gaat verwonderen. Waar je de toehoorder gaat prikkelen en laat glimlachen. Ik leer je hoe je jouw onderwerp kunt opwerken tot inhoudelijk entertainment. Geschikt voor conferenties, congressen en speeches. En als je mijn methode eenmaal beheerst, ga je die ook toepassen bij sollicitaties, tv-interviews en liefdesbrieven. Hoe leuk wordt dat..?

pechakucha maastricht 2009

Stressvrije sprekerstraining

De strategie die ik heb ontwikkeld is begrijpelijk, stressvrij en nuttig voor iedereen. Ik kan je dat in ongeveer vijf uur leren via Skype of in een paar persoonlijke gesprekken. En ik coach je graag bij de uitvoering. Mijn training is zo opgezet dat je elke nieuwe presentatie in de toekomst helemaal zelf kunt voorbereiden. Daarna volg ik jouw sprekers-carrière verder via YouTube en tv. Dat beloof ik. ☺

Jean-Paul Toonen PK Maastricht