Wat je ook gaat vertellen op een podium, zorg dat het betekenis heeft voor de toehoorders, dan kan het niet fout gaan. Maar, wie zit daar eigenlijk in de zaal tegenover je? Welk publiek spreek je aan? Vier dingen die je weten moet over je publiek.
Wat je niet precies hoeft te weten van je publiek, is het aantal mensen. Want het maakt voor jou toch niet uit of het er 120 zijn of 1200..? Het enige verschil is je oogst: als de helft van je publiek ambassadeur wordt van jouw idee, dan levert een grote zaal meer op. Okay, lekker belangrijk. Er zijn vier dingen die je wél vooraf moet weten.
Factor 1 is de cultuur die jouw publiek onderling deelt. Gaat het om congresgangers op een cardio-conferentie of spreek je voor een groep beleggers in cryptocurrency? Die werelden lopen fors uiteen. En daarom pas je je toonzetting beter wat aan. Ook leeftijd hoort bij de publieks-cultuur. Je verhaal vraagt een andere tone-of-voice bij VWO scholieren in Rotterdam dan bij Kiwani’s in West Friesland. Uiteraard zonder daarbij je eigen natuurlijke stijl te verliezen.
2e factor: wat zijn de verwachtingen van het publiek? Heeft iedereen € 1.500 betaald voor een conferentie met wetenschappelijk nieuws? Of spreek je op een protest-bijeenkomst tegen de naburige kerncentrale? Het publiek heeft altijd een zekere verwachting: zo wil men inspiratie, kennis, of juist gouden tips, of een call to action. Dus wees duidelijk in wat je te bieden hebt. Liefst zo snel mogelijk. Bovendien: bij vrijwel elke voordracht – rouwdiensten uitgezonderd – hoopt men op een portie vermaak. Ook dié handschoen kun je oprapen of negeren. Denk er vooraf over na, improviseren is geen optie.
Factor 3: welke voorkennis heeft het publiek? Kijk, op een Campina-dag voor veehouders weet iedereen wat ‘melkquotum’ betekent. Ga dat niet uitleggen. Maar andersom gaat het vaker mis. Dan verwachten we bij anderen dezelfde reflecties als in ons eigen hoofd, terwijl die er helemaal niet zijn. Op een bijeenkomst van ING-personeel hoor je: “ING is een zeer loyale bank”. Dat kan misschien kloppen, maar daar heeft bijna niemand een beeld bij. Zeg dan liever: “Samen garanderen wij dat opa Hans na 40 dienstjaren als onderwijzer bij ons zijn volledige spaargeld met rente kan opnemen”. Daarmee maak je het begrip betrouwbaarheid voor alle medewerkers voelbaar.
De 4e factor gaat over interactie. In hoeverre betrek je je publiek actief bij je verhaal? Zo kun je jouw optreden beginnen met een vraag: “Weet u nog wie gisteravond de belangrijkste gast was bij Eva Jinek, wil je je hand eens opsteken?” Als je daarmee wil aantonen dat 90% van de TV kijkers lag te dutten, check dan vooraf of dat ook echt zo zal uitpakken.
En tenslotte: hoe ga je om met een vraag uit de zaal? Daarover heb je van te voren beter even nagedacht. En al lijken dat allemaal simpele afwegingen, als je dit alles niet hoeft te improviseren op het podium, voel je je al meer zelfzeker.
Cultuur, verwachting, voorkennis en interactie, dat is wat je vooraf moet weten over je publiek. Vergelijk je publiek met een partner op de dansvloer. Als jij vooraf weet met wie je deze tango inzet – en je elke pas goed leidt – dan wordt het een dans vol inspirerende verleiding en vergeet men jouw premisse nooit meer.
Alle illustraties uit dit blog zijn fragmenten uit foto’s van ©Photostique uit Maastricht, gemaakt bij gelegenheid van TEDxMaastricht 2017. Waarvoor grote dank.