Het consortium INTRICARE organiseerde een voortgangs-conferentie in Vaalsbroek. Bij die gelegenheid coachte ik 15 onderzoekers voor hun persoonlijke video-updates van elk tien minuten. Maar om met zo’n tijdsdruk een goed wetenschappelijk verhaal te presenteren, dat is een uitdaging.

 

presentation training students PhD

Stel je dit INTRICARE-consortium voor als een samenwerking tussen drie universiteiten en vijftien internationale toponderzoekers. Deze onderzoekers concentreren zich op vroege atherosclerotische plaquevorming, ofwel verkalking in onze vaten. Een deel van de opleiding van deze nieuwe generatie wetenschappers is gericht op het presenteren van hun onderzoek. En dat is waarvoor mijn training was ingevlogen.

De meesten van hen hadden weinig ervaring met presenteren. Maar we hebben hier te maken met zeer intelligente en getalenteerde wetenschappers, die graag nieuwe vaardigheden trainen. Een groep van hen werkt in Zweden, anderen in Duitsland en een derde groep in Maastricht. Daarom hield ik met ieder afzonderlijk Skype-gesprekken om de coaching zo efficiënt mogelijk op gang te brengen.

Het was meteen duidelijk dat elke presentatie op een gestroomlijnde manier moest worden gestructureerd. Onderzoekers hebben er meestal een hekel aan om hun zwaar bevochten data te schrappen. Toch wisten ze hun Keynote te beperken tot een aantrekkelijke schets van hun aanpak. Zo is hun presentatie veel meer een aansprekende inleiding in plaats van een complete wetenschappelijke verdediging. Zo weet men het publiek te inspireren met de essentie achter elk project.

Het INTRICARE-programma is gestart in 2017 en duurt 48 maanden. En aan het einde van ieder PhD onderzoek zal elke student het project opnieuw moeten presenteren, met wat minder tijdsdruk. Ik ben er absoluut zeker van dat ze allemaal ook op die uitdaging zijn voorbereid.