Een kind van drie durft nog een dansje op het podium voor een volle zaal. Maar een paar jaar later groeit de tegenzin. En eenmaal volwassen sprekers komen alleen nog in de ‘survival modus’ met een contra-productieve woordenstroom die het publiek niet raakt. Dat hele presenteren moet niet ‘beter’… maar echt heel anders.

Eigenlijk verloopt bijna elke presentatie op een podium catastrofaal. Want je ziet maar zelden iemand die het publiek inspireert. Dat komt omdat we voor een groot publiek in de survival-modus schieten. Hoe overleef ik dit, is de enige gedachte nog. De gevolgen zijn vreselijk. Iedereen – inclusief de spreker – wacht tot het voorbij is. Nul inspiratie.

Presenteren moet anders

Als we ‘survivallen’ is onze aandacht helemaal gericht op het vermijden van blunders. We produceren wel gesproken tekst, maar zijn eigenlijk compleet afgeleid. ‘Moet ik wat vooruit stappen, of beter blijven staan? Toch dat papiertje uit mijn binnenzak halen?’ Terwijl, als we presenteren hebben we een inspirerend gevoel nodig. Want we gaan ons publiek iets bieden wat alle moeite van het aanhoren waard is.

overleven wordt inspireren

Daarom heb ik mij de afgelopen jaren via onderzoek, interviews, literatuur en trainingen verdiept in de beste voorbereiding op een inspirerende talk. En omdat sinds tien jaar de allerbeste sprekers en hun presentaties online staan, heb ik kunnen analyseren en uitwerken hoe je dat aanpakt.

Zag je deze journalist al aan het woord? Johann Hari is in de inspiratie-mood. En hij geeft zijn publiek iets van grote waarde. Hij is totaal niet bang en houdt zich niet bezig met ‘waar laat ik mijn handen’. Johann wil ons iets bijzonders vertellen en grijpt die kans volmaakt aan. Hij inspireerde inmiddels meer dan 7 miljoen mensen met dit verhaal.

Presenteren moet anders

Wat we nodig hebben: een snelle methode die ons het vermogen geeft om anderen te inspireren. En dan bedoel ik niet: 35% beter speechen. Want in dat geval zijn we nog steeds in de survival modus. Alleen een klein beetje minder. Nee, ik bedoel: fundamenteel anders aanpakken, waardoor je helemaal geen angst meer op het podium ervaart, maar juist een uitdagende zin om je publiek te overtuigen en te inspireren. Een gezonde spanning – zoals sporters voor de wedstrijd – dat mag, maar beslist geen survival-modus. Dat is wat je moet willen als spreker: inspirerend scoren zonder stress.

Met deze alinea’s begint mijn manual die bijna is voltooid. En die ik als hand-out zal gebruiken bij iedereen die ik helpen mag. Je vindt meer info over mijn aanpak in de blogs.