Wat hebben we veel geleerd over presenteren aan de webcam, het afgelopen jaar. We nodigen moeiteloos onze collega’s uit voor een Zoom-Meeting.  Onze PowerPoint delen we zonder probleem met alle anderen. Het veranderen van de achtergrond in een strandje is geen punt. En we helpen alle deelnemers naar hun break-out rooms. Dat had je een jaar geleden toch niet allemaal durven verzinnen?

online leren communiceren

Al begint elke sessie met: “We horen je niet Carlo, je staat op Mute”, communicatief maakt dat gebrek aan routine weinig uit. Een heel stuk moeilijker is je manier van presenteren voor een webcam. Want mocht je denken, dat is toch hetzelfde als vergaderen in real life, dat is natuurlijk niet zo. Je counterpart laat zich veel makkelijker afleiden. Breedsprakigheid wordt bestraft met ‘niet luisteren’. En als je onvoorbereid je verhaal gaat doen, grijpt de host in en is je beurt voorbij.

meer focus

Wat je nodig hebt is focus. Omdat je weet dat ieders aandacht beperkt is. Bereid je dus voor op wat je wil delen. Zorg dat jouw verhaal in slagvaardige, beknopte bewoordingen overtuigt. En dat je het zo slim mogelijk illustreert. Als je in zo’n online sessie iets moet presenteren, helpt het enorm zo’n presentatie als een ‘Pitch’ te zien. Ken jezelf een korte spreektijd toe en deel die met de toehoorders: “ik ga jullie in drie minuten uitleggen, hoe we ons product kunnen verbeteren.”

De essentie van pitchen is, dat je je toehoorder in korte tijd weet te raken met iets interessants. Dus dat je vooraf afweegt hoe je in de belevingswereld van je toehoorders gaat komen en daar een nieuw inzicht aan geeft. Als dat goed lukt, is men daarna bereid je hele PDF te lezen, of een aanvullende PowerPoint te bekijken.

spannender

Zo’n voorbereiding zorgt ervoor dat al je online meetings spannender worden. En effectiever. Door alle technologische veranderingen om ons heen, zullen we ook onszelf moeten aanpassen. Want voor ongeremd babbelen is in de professionele wereld geen plaats meer.