Pitchen is topsport.

Ik help je, van inhoud tot en met presentatie.

Serieuzer dan topsport

Want de 2e plaats is niets waard

Jean-Paul Toonen Pitching

Pitchen is serieuzer dan topsport. Want een tweede plaats heeft geen waarde. Hoe overtuig je een investeerder? Hoe krijg je een jury aan jouw kant? Waarom kiest de commissie voor jouw idee of onderzoek?

Bij pitchen moet je scoren in een kort tijdframe. En je publiek overtuigen van iets onzichtbaars. Een goed idee, een kostbaar onderzoek, een investering of een nieuw product. Daarbij zijn bevlogenheid en inspiratie belangrijk, maar zeker niet genoeg. Want succesvolle investeerders gaan niet zomaar mee in een aanstekelijk verhaal. Zij hebben de waakzaamheid als van een topmodel tegenover een versierder. Hun aandacht vasthouden vraagt om een buitengewoon beloftevolle strategie.

Het begint allemaal met je te verplaatsen in de mindset van je toehoorders. En vooraf al hun interesse en hun twijfels voorspellen. Maar ook de opbouw van je betoog in die kostbare tijd, vraagt om een foutloze strategie. Hoe je een pitch goed aanpakt en kansrijk maakt, is een vak dat ik je graag leer.

Stuur maar eens, die nieuwsbrief
idea with arguments

Het moeilijke van pitchen is dat je van afwijzingen niets leert, want daar hoor je maar weinig van terug. Blijkbaar heb je de uitdaging onderschat en gaat men niet met jou verder, terwijl er wel veel op het spel staat.

Ik begeleid Pitch-presentaties van scratch tot succes. En daarbij laat ik de pitcher zien hoe we stap voor stap ons doel bereiken. Zulke processen vereisen strategie en scherpe communicatie skills. De afgelopen jaren ondersteunde ik pitches voor start-ups, wetenschap, aanvragen voor de NWO Veni, Vidi, of Vici-commissie, sollicitaties voor hogere functies en diverse andere pitch-uitdagingen.

intelligentie

Bovendien ben ik een van de oprichters achter Smart Capital Network, een groep investeerders die heel wat pitch-presentaties beoordeelt. Dus ik voel me aan beide zijden van de tafel al vele jaren thuis.

Pitchen is leuk, omdat het draait op adrenaline en intelligentie. Maar ook empathisch vermogen, oplettendheid, zakelijk inzicht en gevoel voor timing. Bij zulke presentaties heb je inspirerende vaardigheden nodig. Wat ik je beloven kan, is dat ik je leer pitchen voor de hoofdprijs. En als je dat spel eenmaal beheerst, kun je dat voortaan zelf.

Pitch Soorten

Welke Pitch ga je doen?

Opdrachtgevers

Ik werk voor wetenschappers op zoek naar financieringsvormen (Veni, Vidi, Vici), maar ook voor ondernemers. Ik train bestuurders, Post-docs, start-ups en PhD’s. Van sollicitatiegesprek tot ondernemers-pitch. En iedereen is enthousiast, want de methode werkt supersnel en wel meteen.

Intermezzo

Een paar grappige pitches.

Programma’s en Tarieven

Het begeleiden van een pitch is een intensief proces, waarmee je tijdig moet beginnen. Mijn interventie kan enkele weken tot maanden duren. In de meeste gevallen zijn er grote belangen mee gemoeid, dus gaan we uitsluitend voor de overwinning. De praktijk heeft geleerd dat je zo’n proces moet ramen vanaf tweeduizend euro. Indien we gaan voor een sollicitatie, beroepsoriëntatie of business pitch, dan kan ik je al helpen voor minder dan de helft van dat bedrag. Het is natuurlijk altijd mogelijk vooraf een gesprek te hebben over de strategie, ondersteuning en kosten. Op verzoek geef ik ook graag referenties.

Telephone

You like to fill out a form?

Go ahead, I’ll call you. Or call me right away 😉