Wat bijzonder, het ECTH2021-congres, met al die glimlachende gezichten van de deelnemers. Die hebben elkaar twee jaar niet meer “live” gezien. En daarom beluistert men met extra aandacht alle presentaties op het podium van het ICC in Gent. Vier sprekers kregen een bijzondere missie. Zij maakten deel uit van het Science, Fast & Furious team.
Traditiegetrouw mag ik deze elite-troepen coachen voor hun avontuurlijke opdracht: presenteer je onderzoek in TED-stijl. Een serieuze klus, want deze PhD’s en Postdocs hebben niet veel ervaring met spreken voor een volle zaal. En in Gent zaten maar liefst 300 deskundigen in de zaal, om de SFF-rodeo te mogen meemaken.
Maar er vliegt geen enkele spreker uit het zadel natuurlijk. We zijn weken bezig met de voorbereiding. En brengen daarbij drie of vier jaar research samen in een presentatie van tien minuten. Het draait dus om de kunst van het weglaten.
drie jaar in tien minuten
De vier sprekers waren (van links naar rechts) Carlos Bravo-Perez, Célina Madjene, Martina Colicchia en Shannen Deconinck. Alle vier afkomstig van verschillende Europese universiteiten en geselecteerd voor dit congres uit een grote groep onderzoekers. De training verloopt hoofdzakelijk op afstand, via Teams. Eenmaal in Gent worden de laatste puntjes op de i gezet.
De meeste aandacht bij de training gaat naar de inhoud van de presentatie. Hoe kun je razend ingewikkelde processen zo uitleggen, dat iedereen kan begrijpen waarover je het hebt? Dat proces levert altijd glinsterende ogen op. En wat met enthousiasme gemaakt wordt, zal met fascinatie worden bekeken.
met enthousiasme gemaakt
Het publiek bestaat uit specialisten op het terrein van homeostase, stollingsmechanismen maar ook op het gebied van bloedplaatjes en vaatwand-aandoeningen. Probeer zo’n variatie aan toeschouwers maar eens te boeien. Maar dat lukt deze hoogbegaafde deelnemers elke editie opnieuw. Deze rubriek is daardoor een van de hoogtepunten van het ECTH geworden.