Ken je het ECTH 2016 Congres: European Congress on Thrombosis and Haemostasis? Deze editie in Den Haag was perfect georganiseerd en uitgevoerd door MCI. Een congres waarop jonge onderzoekers op het gebied van Thrombose en Hemostase hun werk kunnen presenteren. Zoals dat in wetenschappelijke congressen gaat, komen daar soms overvolle dia’s bij kijken. En kost zo’n lezing behoorlijk wat energie. Voor wie het volle programma volgt, is dat behoorlijk intensief.

Jan Jaap Verhoef blijkt natuurtalent bij ECTH 2016

Jan-Jaap Verhoef is een ontwapenende spreker die graag gecalculeerd improviseert.

De ECTH organisatie besloot het programma te verlevendigen. Dus had men mij benaderd om acht PhD onderzoekers – opkomende talenten uit heel Europa – te coachen voor elk een levendige korte talk. Die talks doopte men tot de categorie: “Science, Fast and Furious”. En daar stroomde de grote zaal voor vol. Want kort en hevig, dat sprak de congresgangers aan.

De organisatoren van ECTH 2016 op de eerste rij bij Fast & Furious

De organisatoren van het congres aanschouwen het Science, Fast and Furious resultaat.

Voor de acht jonge wetenschappers is dat een bijzondere uitdaging. Hoe breng je een lezing die meer ingaat op de context van het onderzoek? Meer gebruikelijk is namelijk een stap-voor-stap inleiding naar bewijsvoering met tabellen vol metingen en gegevens. Maar het publiek omarmt de nieuwe aanpak en reageert enthousiast. Men bleef tot en met de laatste spreker geboeid. Hoe heb ik deze mensen begeleid?

Maximilian Gorelashvili had zichbaar plezier in het toegankelijk maken van zijn onderzoek.

Maximilian Gorelashvili had zichbaar plezier in het toegankelijk maken van zijn onderzoek.

Allereerst hebben we ieders afzonderlijke doel geformuleerd. Want je kunt wel je onderzoek uiteenzetten, maar wat vind je belangrijk dat het publiek ervan onthouden gaat? Bovendien zit het publiek daar ook met een zekere verwachting. Hoe ga je daaraan voldoen? Of hoe ga je die verwachting bijstellen? Enfin. Het werden drie skype-sessies per spreker en heel wat emails, voordat de strategie en de verhalen gereed waren.

Maria Luisa Lozano presenteerde zonder slides op ECTH 2016

Maria Luisa Lozano presenteerde zonder slides. Voor een ECTH lezing zelden vertoond.

Alle talks zijn opgenomen met video, zodat dit bij de evaluatie een fijne aanvulling op de training vormde. Maar niet alle presentaties van ECTH 2016 zijn vrijgegeven voor publicatie buiten het congres. Gelukkig kun je een ticket bestellen voor de komende editie in Marseille: ECTH 2018. Daar zal ik opnieuw een groep van acht onderzoekers coachen. Zowel ruim van tevoren als ook op hun congresdagen zelf begeleid ik hen naar een geslaagd optreden.

De Belgische Elodi Laridan doet baanbrekend onderzoek en presenteert op ECTH 2016

De Belgische Elodi Laridan doet baanbrekend onderzoek en heeft een super-sterk verhaal.

Ik zal je beslist op de hoogte houden van de ECTH editie 2018, die veelbelovend is en waarop ik me zelf ook verheug. Vooral omdat alle sprekers ontdekken dat ze een werkzaam stuk gereedschap in handen krijgen dat ze nog vaak in hun carrière kunnen inzetten. Zo leren ze een vaardigheid die je bij alle optredens in het openbaar kunt toepassen. En dat is voor de meesten nieuw terrein.