Wie kent ze niet, de talks van TED.
Ben je congresorganisator voor de wetenschap, denk dan eens aan een TED-sessie. Die hoef je niet letterlijk zo te noemen, maar zo’n TED-achtig intermezzo zet wel elke bezoeker op scherp. Want een congresonderdeel als TED is zowel wetenschappelijk als entertainend.
Het concept van TED bewijst al jaren haar succes. Zeker binnen medische congressen trekt dit populaire programma-onderdeel volle zalen. Het werkt als volgt: de organisatie selecteert een stuk of 8 veelbelovende PhD-sprekers. Deze krijgen ieder 10 minuten spreektijd op het hoofdpodium. Je zou denken, doen we hen daar een plezier mee? Maar stel je voor: ik ga deze mensen leren hoe ze hun complexe onderwerp vertalen naar een groot publiek.
De training begint meer dan een maand voor het congres. Daarbij doorlopen de sprekers een stappenplan. En bij elke stap groeit hun zelfvertrouwen. Maar ook het besef dat ze met deze strategie allerlei soorten voordrachten kunnen voorbereiden. Enkele weken voor hun optreden oefenen ze hun verhaal bij collega’s en bekenden. Eenmaal op het podium hebben ze een helder focus en benutten hun korte spreektijd optimaal. Na afloop worden deze sessies door de congresbezoekers hoog gewaardeerd in de evaluaties.
Deze formule heb ik inmiddels bij vijf grote congressen toegepast. En zij zorgt élke keer voor een volle zaal. Ook op video zijn deze korte talks goed bekeken. Bovendien leerden de deelnemende sprekers een nieuwe vaardigheid voor de toekomst. En zij zeggen allemaal er opnieuw gebruik van te willen maken. Omdat niet alleen de angst voor het podium is verdwenen. De aangename spanning bij een optreden smaakt ook naar meer.