Tijdens de internistendagen 2019 hebben drie artsen een talk gepresenteerd om te motiveren.

Waarbij hun standpunt de aandacht krijgt van zo’n duizend toeschouwers. Aan mij de eer om hen te mogen trainen. Bovendien help ik bij het aanbrengen en bewaken van focus in hun betoog. Het publiek heeft deze sessie gewaardeerd met een acht.

Het is geen makkelijk publiek, de duizend artsen in het Maastrichtse MECC. Want zij zijn allemaal professionals met een eigen mening over allerlei medische thema’s. Toch speechen drie sprekers – internisten – ieder zo’n 10 minuten om hun publiek te motiveren. Dat is natuurlijk een moedige actie die hen landelijk op de kaart zet. Bovendien is het zaak om ook voor volgende edities nieuwe helden veilig te stellen. Dus vroeg men mij om een kort pleidooi te houden voor inschrijving volgend jaar.

De eerste spreker was Roderick Tummers-de Lind van Wijngaarden. Die vroeg zich openlijk af of de artsen-eed nog wel past bij het rammelende vergoedingssysteem van verzekeraars. Roderick heeft een beeldende vertelstijl. Bovendien omkleedt hij zijn verhaal met zelfrelativering en een vleugje ironie. Daarnaast kon je duidelijk horen, dat hij een kritische werkhouding heeft. Dus werd zijn oproep door velen gedeeld, en daar ging het om. Overigens zul je Roderick vaker op het podium gaan aantreffen. Want zijn engagement weet hij te combineren met een goede voorbereiding en verwoording.

Ook Myriam Lipovsky hield de aandacht van de zaal stevig vast. Ze behandelt het thema SOLK. Dat gaat over een patiƫntengroep die niet door alle artsen met succes wordt behandeld. Omdat ze zich in SOLK heeft gespecialiseerd en tevens psychotherapeut is, werpt Myriam een nieuw licht op dit domein. Ook haar kalmte en weloverwogen woordkeuze geven veel impact aan haar talk. Bovendien resoneert haar brede inzicht in de materie tussen de regels mee. Kortom, wat mij betreft gaan we meer van haar horen.

De jonge arts Jelle Zwaag pakte het weer heel anders aan. Zijn onderwerp ‘Innovatie’ gaf daar ook alle aanleiding toe. Met zo’n thema gaat het erom je publiek aan te sporen om creatief te zijn. En om nieuwe inzichten over te nemen, te delen en verder te brengen. Hij kiest voor een reeks geslaagde voorbeelden, waarmee de zaal meteen aan de slag kan. Zijn manier van presenteren is overeenkomstig het onderwerp. Met een flamboyant gevoel voor humor, timing en een vleugje improvisatie weet hij een heel authentiek en aannemelijk betoog neer te zetten. De volle zaal trakteert ook hem op een groot applaus en waardeerde dit hele congresonderdeel dus met een acht.

Internistendagen 2019 TED sprekers