Wie is het ontgaan? Het overkwam de minister president: een black-out. Op zichzelf best onschuldig, geen drama. Hij wilde tijdens het slotdebat twee voorbeelden geven. En na het eerste voorbeeld kon hij zich het tweede niet meer herinneren. Dat kan iedereen overkomen uiteraard. Toch valt het op als een meester-debater live voor meer dan 3 miljoen mensen helemaal stilvalt. Hij riep de hulp in van zijn speech adviseur Caroliene, in de hoop dat zij het sleutelwoord zou aanreiken via zijn koptelefoon. Hoe gaan we op het podium om met onvoorziene situaties?

Black-out Rutte Caroliene

Rutte is gewend om zich uit de meest uitzichtloze situaties te ontworstelen, maar deze keer moest hij in het charme-offensief. Door achteraf te verklaren dat hij het incident als vreselijk had ervaren en dat hij zich kapot schaamde. Zijn black-out heeft op die manier ook iets goeds gebracht. In plaats van de aalgladde politicus zagen we een authentieke man met het vermogen te falen en dat toe te geven.

Publieke sprekers leggen zichzelf op dat hun presentatie onder geen voorwaarde fout mag gaan. En als dat dan toch gebeurt, ontstaan er gênante situaties. Daarom is het goed je vooraf zo’n situatie eens heel concreet voor te stellen. En allerlei gevatte reacties te verzinnen die je zou kunnen gebruiken als er zich zo’n calamiteit voordoet. Het roepen van de naam Caroliene, die een volstrekte onbekende is bij het publiek, is misschien niet de beste optie. Deze nietsvermoedende dame was plotseling trending topic in Nederland.

Rutte nachtmerrie black-out interview

We kijken op TV naar programma’s als ‘Seconds from Disaster’ en analyseren meer dan een half uur lang het instorten van een brug, de noodlanding van een vliegtuig of het zinken van een schip. Maar de rampen die onszelf kunnen overkomen, houden we angstvallig uit onze gedachten. Dat kan natuurlijk slimmer. Laten we ons voor eens en altijd op het onvoorziene voorbereiden. Stel je eens heel reëel voor welke ramp jou kan overkomen op dat podium. Wat zou je doen of zeggen als iemand uit het publiek roept dat je liegt? Of wat als men een tomaat gooit? En wat zeg je als je struikelt? Stel je interviewer valt plotseling flauw? Of wat als iets omvalt in de coulissen? Veel logischer is, dat je microfoon uitvalt. Of je slides doen het niet. En wie-weet krijg je plotseling een black-out.

Je zult denken, wat een verloren energie, om jezelf daar in detail op voor te bereiden. De kans dat je zulke situaties ooit gaat meemaken is zo klein. Maar het goede van de worst-case oefening is, dat jij je voortaan veel zelfverzekerder voelt op elk live podium. Omdat je weet dat je bent voorbereid op vrijwel alle denkbare onverwachte situaties en rampen. En dat zelfvertrouwen straal je uit. Hoe waardevol is dat?